Cins Özellikleri
Enerji Seviyesi70
Egzersiz Gereksinimi70
Oyunculuk60
Zeka Seviyesi90
Sahibine Şefkat90
Köpeklerle Dostluk20
Hayvanlarla Dostluk20
Yabancılarla Dostluk20
Eğitilebilirlik60
Bakım İhtiyacı90
İlgi İhtiyacı80
Sıcaklık Hassasiyeti80
Ses60
Bekçilik100

Macaristan kökenli olan Komondor cinslerinin diğer isimleri Macar Çoban Köpekleridir. Korumacılık, avcılık ve sürüyü yönetme konularında çok iyilerdir.

Komondor köpek cinslerinin meydana geldikleri yer ve tarihlerini nerede geçirdikleri hakkında bilgiler yoktur. Koyunlara benzerlik gösterdiği ve dış görünümlerinden dolayı çok kolay bir şekilde kamufle olabildikleri için fark edilmeleri uzun sürmüştür. Komondor cinslerini fark edenler çobanlar, diğer köpek cinsleriyle melezlenmesine izin vermemişlerdir.

Bu cinsin hayat hikayelerinde yazılı olarak 1555 yıllarında meydana geldikleri söylenmektedir. Bazı kişilerin iddialarına göre Komondor cinslerinin 1555 yılından önce yaşadıkları bilinmektedir. Hatta Rusya Çoban Köpeklerinin soyundan meydana geldikleri inanılıyor, fakat bu konu hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır.

Özellikle koyun sürülerini korumaları için kullanılıyorlardı, çünkü koyunların arasına girdikleri zaman onlara zarar veren hayvanları aniden kovalıyorlardı. Hatta bazı iddialara göre Macaristan’daki kurtların sayılarının azalmasının ve koyunlara saldırma gibi durumlar olmamasının nedeni Komondor cinsleri sayesinde olduklarına inanılıyordu.

1937 yılında AKC (American Kennel Club) tarafından tanındılar. İkinci Dünya Savaşı’ndan dolayı sayıları azalmıştır ve nesilleri tehlike altına girmiştir. Komondor cinslerini seven yetkili kişiler nesillerinin tükenmelerini istemedikleri için çalışmalar yapmışlardır. Başarılı da olmuşlardır ve ilerleyen zamanlarda birçok çobanın dikkatini çekmişlerdir.

Sadece koyun sürülerinde korumacı olarak değil, bekçi ve polis köpeği olarak da kullanıldılar. Ayrıca dış görünüşlerinin farklılıklarından dolayı birçok köpek gösterilerine katılmışlardır ve popülerlik elde etmişlerdir. Günümüzde iyi bir eğitim alırlarsa çeşitli alanlarda bekçilik, korumacılık, arkadaş ve ev köpeği olarak yer alıyorlar.

Macar Çoban Köpeği
Macar Çoban Köpeği

Komondor Özellikleri

İp gibi upuzun tüyleriyle beraber herkesi kendilerine hayran bırakan görünümleri vardır. Hem fiziksel hem de karakter özellikleri de muhteşem olduğu için her yaş grubuna hitap edebilirler. Koruma ve bekçi köpeği oldukları için onların yanında kendinizi çok rahat, güvenli ya da dayanıklı hissedebilirsiniz. Komondor (Macar Çoban Köpeği) cinslerinin özelliklerini şöyle anlatabiliriz;

  • Kökeni: Macaristan
  • Ortalama Boyutları: 64-70 cm
  • Ortalama Ağırlıkları: 31-45 kg
  • Renkler: Beyaz, Krem Rengi, Bej ve Ten Rengi
  • Diğer Adı: Macar Çoban Köpeği

Karakter Özellikleri

Hayvanları korumak ve genel olarak bekçi köpekleri olarak yetiştirildikleri için bağımsız karakterleri vardır. İnatçılık, hırçınlık, sahiplerinin üzerinde otoriter kurma gibi özelliklere sahip olabilirler. Dolayısıyla eğitim konusunda bilgili, tecrübeli, sabırlı ve köpek psikolojisinden çok iyi anlayan sahiplere ihtiyaçları vardır. Korkusuz, güçlü, cesur, kendilerini sevdiklerine adayan ve görev verildiği zaman mutlaka yapan bir cinstir.

Aile fertlerini, evlerini ve onlara ait olan eşyaları korumak adına her şeyi yapabilirler. Gerektiği anlarda kendilerini ortaya atarak ne kadar cesur olduklarını gösterirler. Bağımsız oldukları için kimi zaman özgür olmayı isteseler de genel olarak sahipleriyle beraber olmak isterler ve yalnız kalmayı sevmezler. Sadece sahiplerine karşı sıcakkanlı davrandıkları için yabancılara bu tarz davranılması beklenemez.

Yabancı hayvanlara ve insanlara karşı her zaman mesafeleri vardır, hatta kimi zaman saldırgan ya da hırçın davrandıkları da görülmüştür. Çocukları her zaman korurlar ama onlara karşı sabırları düşüktür. Çocuklarla vakit geçirirken basit bir hareketlerini tehdit olarak algılayabildikleri için aynı ortamda yalnız bırakılmaması gerekir.

Fiziksel Özellikleri

Vücutları iri, kemikleri güçlü, yapılı ve büyük köpeklerdir. 64-70 cm boyutları ve 31-45 kg arasında da ağırlıkları vardır. Komondor cinslerinin kafaları da tıpkı vücutları gibi büyük ve burun bölgeleri de diğer köpeklere göre daha dikkat çekicidir. Tüylerinin yoğunluklarından dolayı kulakları pek görülmez, sadece tıraşlandıkları zaman bir çift kulakları oldukları anlaşılır.

Orta büyüklükte, badem şeklinde ve dikkat çekici gözlere sahiptirler. Genellikle siyah ya da koyu kahverengi göz renkleri vardır. Kafa bölgelerinde de yoğun tüyleri oldukları için gözlerinin önüne düşer ve tam olarak gözleri fark edilmez. Kuyrukları aşağı doğru sarkık şekildedir, fakat tüylerinin uzun oldukları gibi kuyruk bölgeleri de uzundur. Herhangi bir şeye dikkat kesildikleri zaman kuyruklarını sırtlarına doğru getirirler ya da hızlıca sallarlar.

Çift katmanlı, uzun, yoğun, dalgalı ya da kıvırcık tüylere sahiptirler. Yavruluk dönemlerinde tüyleri tıpkı Toy Poodle cinsleri gibi yumuşak ve dalgalı olabilir ama yetişkin dönemlerine geldikleri zaman tüyleri yoğunlaşarak kıvırcık halini alır. İp gibi uzun tüylere sahiptirler ama sanki keçeleşmiş, bakımsız ve hiç tarak girmemiş gibi tüy yapıları vardır. Aslında tüy genetikleri öyledir, zaten bu tüylere sahip oldukları için herkesin gözdesi olmayı başarmışlardır. Genellikle beyaz, saf beyaz, bej, ten rengi ve krem rengi tüyleri vardır.

Komondor Bakımı

Tüylerini yoğun, kalın, uzun ve kıvırcık oldukları için bakımları yüksektir. Tüyleri ip gibi uzun ve keçeli oldukları için kesinlikle taranmamalıdır. 10. aylarını tamamladıktan sonra tüyleri keçelenmeye ve birbirine dolaşmaya başlayabilir. 2 yaşlarından sonra tüyleri ip gibi uzamaya başlar ve tamamen kıvırcık halini alır.

Uygun solüsyon spreyler kullanarak elleriniz yardımıyla tüyleri birbirinden ayrılmalı ve birbirlerine dolanmamaları sağlanmalıdır. Tüyleri taranmadıkları için sıklıkla banyo yapmaları gerekmektedir, banyo esnasında tüylerini ayırmanız daha kolay olacaktır.

Banyodan sonra tüylerinin ıslak kalmadıklarından emin olana kadar kurutulmalıdır. Aksi halde nemli kalacakları için kötü bir koku duymanız muhtemeldir. Bakımlarını daha kolaylaştırmak için düzenli olarak tüylerini kısaltabilir veya tıraşlayabilirsiniz.

Tırnaklarının uzama sürelerine göre ayda 1-2 kez törpülenmeli ve kesilmelidir. Tüyleri kulaklarını kapatacakları için hava almaz ve enfeksiyon riski yaşanabilir. Düzenli olarak kulak, burun ve göz kontrolleri yapılarak uygun ürünlerle temizlenmelidir.

Komondor Özellikleri
Komondor Özellikleri

Komondor Sağlık Durumu

Genel olarak sağlıklı oldukları bilinir ve herhangi bir genetik hastalıkları yoktur. Sadece ciltleri alerjik reaksiyonlara açık oldukları için bakımlarında kullanılan ürünlere ve egzersiz yapılan bölgelere dikkat edilmelidir. Mesela çimlerde vakit geçirmeyi seviyorlarsa, ilaçlanmamış ya da zehirli böceklerin olmadığı çimlik alanlara gidilmelidir.

Alerjik durumlarından dolayı beslenme şekillerine dikkat edilmelidir ve bünyelerine göre mama seçimi yapılmalıdır. Ortalama yaşam süreleri 10-12 yıl arasıdır, fakat her köpek cinsinde olduğu gibi Komondor cinslerinin de nasıl ve ne kadar yaşayacakları sahiplerine bağlıdır.

Komondor Egzersizi

Orta düzeyde egzersize ihtiyaçları vardır. 1-1,5 saat kadar sahipleriyle beraber aktivite yapmalıdırlar. Mesela sahipleriyle oyun oynama, parkta vakit geçirme, atılan eşyaları geri getirme, kazma, avcılık duygularını canlandırma vb. gibi eylemler yapılabilir. Enerjilerini atmaları için mutlaka 1,5-2 km arasında yürüyüş ya da hafif tempolu koşular yapmalılar.

Dışarıyla çıkarıldıklarında tasma takılmalıdır, çünkü kalabalık ortamlara girdiklerinde aniden koşma ya da saldırma gibi eylemlerde bulunabilirler. Ayrıca içgüdülerinde koruma ve avlama gibi özellikler oldukları için sahiplerinin yanına yaklaşanları kovalayabilirler. Özellikle bahçeli evde yaşıyorsanız, özgürce dolaşabilmeleri ve egzersizleri tamamlamaları için çok iyi fırsat olacaktır.

Komondor Eğitilebilir mi?

Çok akıllılardır ama kafalarına göre yaşamayı ve bağımsız takılmayı çok severler. Büyüdükleri zaman daha çok kendi bildiklerini okuyacakları için yetişkinlik dönemlerinde eğitilmeleri çok zordur. Karakterlerinde liderlik oldukları için sahiplerini dinlemezler ama sahipleri onlardan daha üstün olduklarını belli ederlerse itaatkar davranırlar.

Komondor cinslerinden yeterince verim alabilmek ve istenildiği gibi eğitilmeleri için mutlaka yavruluk zamanlarında eğitilmeleri gerekmektedir. Temel eğitimlerden sonra sosyalleştirme, atlama, zıplama, ani hareketlerde bulunması, saldırganlık ya da korkutma gibi hareketlerde bulunmamaları için iyi eğitim verilmelidir. Komondor cinslerinin eğitimleri zor oldukları için veterinerlerden ya da uzman köpek yetiştiricilerinden yardım almak daha doğru olacaktır.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?