Cins Özellikleri
Enerji Seviyesi100
Egzersiz Gereksinimi100
Oyunculuk100
Zeka Seviyesi90
Sahibine Şefkat100
Köpeklerle Dostluk90
Hayvanlarla Dostluk50
Yabancılarla Dostluk90
Eğitilebilirlik90
Bakım İhtiyacı100
İlgi İhtiyacı100
Sıcaklık Hassasiyeti40
Ses40
Bekçilik20

İngiliz Setter cinslerinin kökenleri İngiltere olsa da Amerika’da ün kazanmışlardır. Tüylerinin farklılığından dolayı dikkat çekici köpeklerdir.

İngiliz Setter cinsleri Fransa’da meydana geldikleri için kökenlerinin orası oldukları söylenir. Daha sonra İngiltere’ye gelerek melezlenmişlerdir ve burada hayatlarını sürdürmüşlerdir. İddialara göre İspanyol Pointer başta olmak üzere diğer av köpekleri cinsleriyle melezlenmişlerdir. Bunun sebebi avcılık ile uğraşan insanlara yardımcı olmaları ve yakaladıkları canlıların başında beklemeleri içindir.

19.yüzyılda İngiliz iki adam tarafından İngiliz Setter köpekleri tekrar geliştirilmiştir. Ortaya çok iyi avcı, uysal, sevecen, arkadaş canlısı ve hareketli köpek çıkabilmesi için Pointer ve İngiliz Setter köpeklerini de çalışmalara dahil etmişlerdir. Bu çalışmaya neredeyse 30-35 yılı heba ettiklerinden sonra ilk kez deneme yapmışlardır. Deneme başarılı oldu ama birkaç hareketlerini beğenmedikleri için kötü olarak yazıldılar.

İngiliz iki adam birbirlerinden ayrılarak farklı özellikler üzerinde çalışmak istediler. Birisi gösterilerde başarılı olması için çabaladı, diğeri ise tarla ve avcılıkla uğraşan insanlara yardımcı olmak için uğraştı. İkisini de denediler ama tarla köpekleri daha başarılı oldukları için Amerika’ya gönderilmişlerdir. Daha sonra İngiliz Setter köpeklerinin üzerindeki benekler, desenler ve lekelerin nasıl olması gerektiği hakkında da çalışmalar yapılmıştır.

Dış görünüşleri çok dikkat çektikleri için Amerika’da popülerlik yakalamayı başarmışlardır. Daha sonra AKC (American Kennel Club) tarafından tanınıp kabul edilmişlerdir. Amerika’da avcılıkla uğraşan insanlara yardım etmişlerdir ve bir numaralı yardımcıları olmuşlardır. Zamanla kökenleri olduğu İngiltere’de popülerlikleri azalmıştır ama yine de en çok sahiplenilen köpeklerden olmuşlardır. Şu an günümüzde en çok Amerika’da meşhurlardır.

İngiliz Setter Cinsi
İngiliz Setter Cinsi

İngiliz Setter Özellikleri

Dış görünüşleri o kadar mükemmeldir ki, görenlerin şaşırmaması elde değildir. Tüylerinde sadece onlara özel desenler, lekeler ve benekler olduğu için diğer köpeklerden daha farklıdırlar. Doğdukları yerde ünlerini kaybetmiş olsalar da doydukları yerde daha çok mutlu olmuşlardır. Çok iyi arkadaş köpekleri oldukları için sadece avcılıkla uğraşan insanlarla değil, onları seven insanlarla da çok iyi dostluk kurabilirler. İngiliz Setter özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Kökeni: İngiltere
  • Ortalama Boyutları: 60-70 cm
  • Ortalama Ağırlıkları: 21-37 kg
  • Diğer Adı: İngiliz Seteri
  • Renkler: Turuncu, Portakal, Mavimsi, Ten Rengi, Sarı, Limon, Krem Rengi, Ten Rengi, Beyaz

Karakter Özellikleri

Ailelerine çok düşkün oldukları için asla yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Ailelerinden sevgi göremediklerinde tepki gösterirler ve ilgi çekmek için patilerinden geleni yaparlar. Çocukları çok severler ve onlarla gün boyu oynayabilirler. Çocuklara karşı sabırları yüksektir ve istemsizce zarar verseler bile bunları görmezden gelerek çocuklara nazik davranırlar.

Sevgi dolu köpek oldukları için yabancı insanlara ve hayvanlara karşı da sıcakkanlı davranırlar. Dolayısıyla İngiliz Setter köpeklerinden bekçilik ve korumacılık yapmalarını bekleyemeyiz. Onlar sadece arkadaş ve av köpekleri oldukları için bu alanda yetiştirilmelidir. Sadece evlerine yabancı biri yaklaştığını görürlerse sahiplerine haber vermek amacıyla birkaç kere havlarlar.

Neşeli, aktif, sevgi dolu, meraklı, canlı ve komik köpeklerdir. Haliyle enerjilerini atabilmeleri için mutlaka egzersiz veya aktivite yapmaları gerekir. Eğer yeteri kadar enerjilerini atamazlarsa huysuz olabilirler, etrafı dağıtabilirler veya sahipleriyle temas kurmayabilirler. Olumsuz tavırlar sergilemeye başladıkları zaman canları sıkıldıkları anlamına gelir. Dışarı çıkararak veya oyun oynatarak kolaylıkla gönülleri alınabilir.

İngiliz Setter Özellikleri
İngiliz Setter Özellikleri

Fiziksel Özellikleri

İngiliz Setter köpekleri orta boyutlara sahiplerdir. Ortalama ağırlıkları 21-37 kg, boyutları ise 60-70 cm arasındadır. Tabii bu ortalamalar her İngiliz Setter cinslerine ve beslenme şekillerine göre değişkenlik gösterebilir. Kafa yapıları oval şekildedir, yandan bakıldığında alın bölgeleri hafif çıkıntılıdır. Burun uzunlukları neredeyse kafalarının uzunluklarına yakındır. Burun delikleri de geniş oldukları için hemen dikkat çekerler.

Ön ayakları yere tam basarken arka ayakları hafif yukarıda kalacak şekilde durur. Av köpekleri oldukları için bacakları kaslı ve güçlüdür. Hızlı koşabilirler ve diledikleri zaman kendilerini kolayca durdurabilecek patilere sahiptirler. Ancak İngiliz Setter köpekleri 2 yaşlarına kadar kemik gelişimlerini tamamlamadıkları için zorlu egzersizlerden uzak durmaları gerekir.

Tek katmanlı, orta uzunlukta, hafif dalgalı, yumuşak, ipeksi ve düz tüylere sahiplerdir. Bacak arkaları, karın, göğüs ve kulak bölgelerinde daha fazla tüyleri vardır. İngiliz Setter köpeklerini gösteren en önemli parçaları tüyleri oldukları için bakımları zordur. Mavimsi, limon, portakal, krem rengi, ten rengi, kahverengi, beyaz tüy renklerine sahiptirler. Tüylerinin üzerlerinde benekler, desenler ve lekeler vardır. Yüz kısımlarında da bunların bulunması olağandır.

İngiliz Setter Bakımı

Bu köpeklerin tüyleri o kadar gösterişli ve mükemmeldir ki onları korumak emek ister. Haftada 2-3 kez uygun köpek ürünüyle nazikçe taranmalıdır. Genel olarak seyrek tüy dökerler ama mevsim geçişlerinde bu artabilir. Avcı köpekleri oldukları için uzun tüylerle rahat hareket edemezler. Özellikle bacak arkaları, kulak ve karın alt bölgesindeki fazla tüyler kırpılmalıdır. Eğer evde yapılamıyorsa mutlaka pet kuaförüne giderek işlem yaptırılmalıdır.

Sıklıkla banyo yapmalarına gerek yoktur, kirlenmelerine bağlı olarak belirlenmelidir. Yine de 2 ayda 1 defa banyo yapmalarında sakınca olmaz. Aylık olarak düzenli tırnaklar kesilmeli ve patileri kontrol edilmelidir. Avcılıklarından dolayı pati aralarına yabancı nesnelerin girmesi olağan durumdur, mutlaka dikkat etmek gerekir. Ağız-diş sağlıkları çok önemli oldukları için haftada 2-3 defa uygun ürünle fırçalanmalı ve kontrol edilmelidir.

İngiliz Setter Bakımı
İngiliz Setter Bakımı

İngiliz Setter Sağlık Durumu

İngiliz Setter cinsleri genel olarak sağlıklı bilinirler. Mide rahatsızlıklarına yatkın oldukları için beslenmelerine, miktarlarına, nasıl ve ne yediklerine çok dikkat edilmelidir. Aksi halde şişkinlik veya hazımsızlık gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir.

Eğer İngiliz Setter sahiplendiyseniz bu gibi sağlık sorunları yaşamamanız için veterinere danışmalısınız. Bu köpeklerin ortalama yaşam süreleri 10-12 yıl olarak belirlense de sürenin artıp veya azalması sahiplerine bağlı olan bir durumdur.

İngiliz Setter Egzersiz

Aşırı hareketli ve yorulmak nedir bilmeyen köpekler oldukları için günlük olarak enerjilerini atmaları gerekir. Tek başlarına egzersiz yapmayı sevmedikleri için mutlaka sahipleriyle birlikte zaman geçirmeliler. İngiliz Setter köpekleri sahipleriyle beraber 2.5-3 km orta tempoda yürüyüş veya koşu yapabilirler. Sahipleri bisiklet sürerken yanlarında koşmayı çok sevdikleri için bu egzersiz yapılabilir.

Dışarı çıkılmadığı zamanlarda bahçede veya geniş arazide 1 saatlik aktiviteler de yapılabilir. Top yakalama, frizbi, oyun parklarında zaman geçirme, hareketli oyuncakları yakalama, koşmak, yerlerde yuvarlanmak ve zıplamak gibi aktiviteleri yapmaya bayılırlar. Yalnız dikkat edilmesi gereken iki husus var: av köpekleri oldukları için yolda yürürken küçük canlı gördükleri zaman aniden koşturmaya başlayabilirler veya tasmadan kurtulmak isteyebilirler.

Kötü niyetleri yok ama dışarıdaki insanları aniden korkutabilirler. Bu durumu yaşamamak için daha tenha yerlerde egzersizlerinin tamamlanması gereklidir. Diğer husus ise bu köpeklerin 2 yaşlarına kadar eklemleri yavaş gelişir. 2 yaşını doldurduklarından sonra sert zeminde oynama, hızlı koşma, zıplama vb. gibi egzersizlerin yapılmasına izin verilmelidir.

İngiliz Setter Eğitilebilir mi?

Sahiplerine düşkün köpekler oldukları için ağızlarından çıkan her kelimeyi dikkatlice dinlerler. Onları memnun edebilmek için her türlü komutu yerine getirmeye çalışırlar. Yavruluk dönemlerinden itibaren eğitimlere başlanırsa daha iyi verim alınacaktır. Temel eğitimler verildikten sonra av gördükleri zaman çıldırmamaları elde değildir ama en azından tepkileri azaltılabilir. Durmaları için komutlar öğretilmeli ve uygulamalı dersler verilmelidir.

Çok hassas, kırılgan ve hemen küsebilen yapıları vardır. Eğitim sırasında yüksek sesle bağırma, ceza verme, psikolojik ve fiziksel şiddette bulunulmamalıdır. Bunlar yapıldığı taktirde saldırgan ve huysuz köpek haline gelebilirler. Daha çok sevgi dolu ve motivasyon verici kelimelerle eğitimler desteklenmelidir. Eğitim sırasında ne kadar iyi ve profesyonel davranılırsa aradaki bağ o kadar güçlü olacaktır.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?