Boston Terrier köpeklerinin kökenleri Amerika’dır. Ataları Bulldog ve İngiliz Terrier cinsleridir. Günümüzde hala popülerliklerini korumaktadırlar.
Boston Terrier cinslerinin kökenleri Amerika’dır. İngiliz Terrier ve Bulldog cinsleriyle çaprazlanmasından meydana gelmişlerdir. Bu çaprazlanmanın asıl amacı; dövüşlerde kullanılması ve yarışmalarda oldukça yüksek başarılar getiren köpek cinsi üretmekti. Uzman köpek yetiştiriciler işe koyuldular ve 19. yüzyılın başlarında İngiltere’de iki köpek çiftleştirilerek ”Judge” ismi verilen ilk Boston Terrier cinsi dünyaya gelmiş oldu.
Daha sonra Judge yani Boston Terrier cinsi, başka ülkeden getirilen bir köpekle çiftleştirildi. Sonuç olarak orta boyutlu, dış görünüşü ilgi çeken ve değişik huyları olan köpek meydana geldi. Bu köpekten daha fazla elde etmek için farklı bir köpekle çiftleştirdiler. Birkaç kez Bulldog cinsiyle melezlenme çalışmaları yapıldı ve sonucunda minik kafalı, sevimli, tatlı köpeğe dönüştüler.
1889 yıllarında Boston Terrier cinsler ”yuvarlak kafa, mermi kafa, Boston Bulldog, American Terrier” isimleriyle hitap edildiler. Yani aslında bu takma isimler onları sevdiklerinden değil, tamamen dalga geçmek içindi. Hayranları onlara sadece ”yuvarlak kafa” ismiyle hitap ettiler ve diğer isimlerin kullanılmasını istemediler. Sonrasında Boston Terrier cinsleri başlı başına kulüp kurulacak kadar popüler haline geldiler.
1891 yılında Boston Terrier cinsleri herkese tanıtıldılar. Üzerindeki renklere, desenlere ve gölge geçişlerine pek dikkat etmediler. Daha sonra diğer köpeklerden kolaylıkla ayırt edilebilsinler diye renkleri ve desenleri belirlendi. 1892 yılının sonlarına doğru Boston Terrier kulübü kuruldu, akabinde 1893 yılında AKC (American Kennel Club) tarafından resmen kabul edildiler.
Meydana geldiklerinden itibaren de popülerlerdi ama AKC tarafından resmen kaydedildikten sonra ünleri daha çok arttı. Ayrıca Boston Üniversitesi’nin resmi logosunda yer almışlardır. 1980 yılında hükümet ve soylu insanlar için bu köpek cinsi çok değerli olduklarından, kendi eyaletlerinin resmi köpekleri ilan etmişlerdir.
İnsanlar tarafından ”Amerika Beyefendisi” ismini layık görmüşlerdir. Yani meydana getirme amaçları dövüş ve spor köpekleriydi ama bir zaman sonra, beyefendi bir köpek cinsleri haline gelmişlerdir. Günümüzde karakterleri, dış görünüşleri, davranışları vb. nedeniyle her yaş grubunun ilgisini çeken ve en çok sahiplenilen köpeklerden biridirler.
Boston Terrier Özellikleri
Hem görünüş hem de karakter bakımından çok güzel bir köpek olan Boston Terrier cinsleri, çok tatlıdırlar. Nazik, kibar, neşeli ve arkadaş canlısı köpekler oldukları için herkes tarafından çok sevilirler. Doğduklarından beri popülerlik duygusunu dibinde kadar yaşayan bu köpeklerin tüm özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;
- Kökeni: Amerika
- Ortalama Boyutları: 39-44 cm
- Ortalama Ağırlıkları: 5-12 kg
- Renkler: Siyah-Beyaz, Kahverengi-Beyaz, Koyu Kahverengi-Siyah, Kızılımsı-Siyah, Beyaz-Kızılımsı, Karamel-Beyaz, Karamel-Siyah
- Diğer Adı: Yok
Karakter Özellikleri
Her ne kadar dövüş ve spor köpekleri olarak meydana gelmiş olsalar da günümüzde o sıfatlardan tamamen arınmayı başarmışlardır. Çok iyi huyları olan köpeklerdir, oldukça kibar ve nazik yapıları vardır. Boston Terrier cinsleri ailelerine çok düşkünlerdir ve her dediklerini yapmaya çalışırlar. Sahiplerinin gözlerine bakarlar ve o anki duygu durumlarını anlayarak ona göre hareket ederler.
Boston Terrier cinslerine gereğinden fazla değer verilir ve şımartılırsa sahiplerinden yüz bularak yaramazlık yapabilirler. Bunu engellemek için sadece komutları dinlediklerinde veya istenilen şeyleri yerine getirdiklerinde fazla sevgi gösterilmelidir. Eğer sevgi derecesi ayarlanamazsa, tüm otoriteri sahiplerinin üzerlerine kurmaya çalışarak inatlaşabilirler.
Her yaş grubuyla çok iyi anlaşırlar, özellikle çocuk ve yaşlılarla daha iyi iletişim kurarlar. Yabancılara karşı saldırganlık göstermezler, aksine yanlarına giderek onları koklarlar ve kısa süre içerisinde anlaşarak sosyalleşebilirler. Bu özelliklerinden dolayı yüksek oranda bekçilik yapmaları beklenemez, sadece sevdiklerinin tehlikede olduklarını hissettiklerinde havlarlar.
Fiziksel Özellikleri
Kısa bacaklı, kısa gövdeli ve orta boyuta sahip olan köpeklerdir. Görünümleri süs köpeklerini andıracak kadar küçük olsalar da aslında çok kaslı ve güçlüdürler. Ortalama boyutları 39-44 cm, ağırlıkları ise 5-12 kg kadardır. Kafa yapıları hafif kare şeklindedir ve kafalarının üstü dümdüzdür. Basık yüzleri, geniş alınları, sarkık yanakları ve kırışık olmayan yüz hatlarına sahiptirler.
Çeneleri, diğer orta boyutlu olan köpeklere göre daha güçlüdür ve dişleri de bayağı keskindir. Kafalarına sonradan eklenilmiş gibi dik ve geniş kulakları vardır. Bir şeye dikkat kesildikleri zaman kulaklarını sağa ve sola oynatarak meraklarını belli ederler. Yuvarlak, pörtlek, büyük ve oldukça belirgin gözlere sahiptirler. Burunları orta boyutta ve genellikle siyah renktedir. Koku almakta çok iyidirler, kilometrelerce ötedeki tüm kokuları algılayabilirler.
Kısa, parlak, ipeksi, pürüzsüz, sert ve göz alıcı tüy yapısına sahiptirler. Genellikle siyah-beyaz, kahverengi-beyaz, kahverengi-siyah, kızılımsı-beyaz, kızılımsı-siyah, kızılımsı-koyu kahverengi vb. gibi iki renk karışımlarını içeren tüy renkleri vardır. Karın, yüz, sırt ya da farklı bölgelerinde benekler, desenler ve renk geçişleri fark edilebilir.
Boston Terrier Bakımı
Bu köpek cinsleri kısa tüylere sahip olmalarına rağmen yine de seyrek şekilde tüylerini dökebilirler. Mevsimsel olarak da yoğun olarak tüy döktükleri görülebilir. Haftada 1-2 defa uygun köpek tarağıyla fırçalanmalı ve taranmalıdır. Bu işlemden sonra nemli bez yardımıyla tüyleri silinerek rahatlamaları sağlanmalıdır.
Banyo yapmalarına pek gerek yoktur, hatta yılda bir kez yapsalar bile onlar için yeterlidir. Düzenli olarak tırnak kesimi, kulak temizliği, göz ve ağız-diş bakımları yapılarak uygun solüsyonla temizlenmelidir. Özellikle her gün yüzleri yıkanmalı, gözlerinin temiz olmasına ve genel göz sağlıklarına çok dikkat edilmelidir.
Boston Terrier cinsleri sıcak ve soğuk havalara karşı hassasiyet gösterirler. Çok sıcak ve soğuk havalarda egzersiz yapılması için dışarı çıkmamalılar. Eğer mutlaka çıkılması gerekiyorsa soğuklarda mont, kazak veya yağmurluk tarzı kıyafetler giydirilmelidir. Sıcak havalarda ise güneşin çekildiği zaman dilimlerinde dışarıya çıkılmalıdır.
Boston Terrier Sağlık Durumu
Genel olarak sağlıklı köpeklerdir ve ortalama ömür süreleri 10-15 yıl kadardır. Gözleri büyük oldukları için bazı göz sorunlarıyla (kızarıklık, akma, iltihap, çapaklanma vb.) karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca basık buruna sahiptirler demiştik, dolayısıyla hava durumlarına göre nefes alıp verme de zorluk çekebilirler.
Bu sorunlar olacak diye kaide yok ama her ihtimale karşı dikkat edilmelidir. Aksi halde solunum sorunları görülebilir veya düzensiz nefeslerinden kalp rahatsızlıkları da meydana gelebilir. Düzenli olarak ayrıntılı veteriner muayeneleri yapılmalı ve her türlü aşıları takip edilmelidir.
Boston Terrier Egzersizi
Diğer köpekler gibi aşırı hareketli ve enerjik köpek olmadıkları için egzersiz seviyeleri düşüktür. Onlar egzersiz yapmak yerine daha çok sahiplerinin isteklerini yapmayı ve oyun oynamayı severler. Günlük 1.5 saat yürüyüş ve 1 saat kadar da sahipleriyle beraber yapılacak olan aktivitelere ihtiyaçları vardır.
Genel olarak tembellikleri tutarak hareket etmek istemeyebilirler, sahiplerinin zoruyla egzersize teşvik edilmelidirler. Onları yalnız bırakarak egzersizlerinin tamamlanması beklenemez, çünkü aile fertlerine çok düşkün oldukları için sürekli beraber vakit geçirmeliler.
Boston Terrier Eğitilebilir mi?
Her köpeğin eğitimi yavruluk dönemlerinden başlaması gerektiği gibi Boston Terrier cinslerinin de eğitimleri küçükken başlamalıdır. Akıllı ve sahiplerine sadık köpekler oldukları için eğitilmeleri kolaydır. İlk olarak temel komutlarla (gel, git, otur, kalk, evet, hayır, yapma vb.) dersler verilmelidir. Ardından diğer hayvanlarla bir araya getirilerek sosyalleştirilmeli ve iletişimleri güçlenmelidir.
Boston Terrier köpekleri çok hassas ve kırılgan olduklarından sahiplerinin yüksek seslerine ya da olumsuz tepkilerine fazlasıyla alınabilirler. Eğitim süreci boyunca mutlaka fiziksel ve psikolojik tavırlardan uzak durulmalıdır. Güzel kelimeler ve olumlu davranışlarda bulunarak eğitime teşvik edilmelidir. Hatta ödül mamaları kullanarak eğitim dersleri daha çok sevdirilebilir.