Kediler çok titiz hayvanlardır. Bu nedenle kedi kumları temiz olmalıdır. Peki kedi kumu temizliği hangi sıklıkla yapılmalıdır?

Kediler, titiz hayvanlardır. Öyle ki, titizlik konusunda en üst sıradaki hayvanlar olarak bilinirler. Evlerimizin farklı bir havaya girmesini sağlayan minik melekler, tuvaletlerini yaptıktan sonra üstlerini örtme ihtiyacı duyarlar. Bu sebeple kedi sahipleri evlerinde kedi tuvaleti ve kedi kumu kullanarak sevimli dostlarının tuvalet ihtiyaçlarını gidermelerini sağlarlar. Kedilerin titiz hayvanlar olmaları, iç güdülerinden gelen bir durumdur. Bu sebeple günün çoğunluğunu kendilerini temizleyip hijyenlerini sağlayarak geçirirler. Aynı durum, tuvaletlerinde de geçerlidir. Minik dostlarınız, kendi temizliklerine verdikleri önemin aynısını tuvalet kaplarına da verirler. Temiz olmayan tuvalet kapları, kedinizi feci halde rahatsız eder. Böyle durumlarda kediniz kabına idrarını yapmak istemez. Eğer tuvaletini uzun süre temizlemezseniz, küçük arkadaşınız sizi idrarını evin başka bir yerine yaparak cezalandırabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya gelmek istemiyorsanız, kedinizin hassasiyetlerine önem vermeniz gerekir.

Kedi Kumu Ne Sıklıkla Değiştirilmeli?

Kedi tuvaleti, kedinizin konforu açısından günde 1 defa mutlaka temizlenmelidir. Tuvaletteki topaklaşan kumlar alınıp çöpe atıldıktan sonra eksilen üzerine takviye yapılmalıdır. Topaklaşan kumları alırken eldiven ya da kürek kullanmanız mümkündür. Bunun yanında 15-20 günde 1 kez kum tamamı ile boşaltılıp tuvalet kabı çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir. Kabın tamamen kurumasının ardından tekrar kumla doldurabilirsiniz.

Kedinizin tuvaletinin sık sık temizlenmesi, sadece onun sağlığı için değil sizin sağlığınız için de çok önemlidir. Tuvaletin temizlenmemesi, evde korkunç bir kokuya neden olur. Bu da, çeşitli solunum rahatsızlıkları yaşamanıza sebep olabilir. Konfor açısından da tuvalet temizliği son derece önemlidir. Temiz bir tuvalet, kedinizin mutlu ve konforlu olmasını sağlar. Bu mutluluk doğal olarak hareketlerine yansır ve evdeki bireylerin de bu yönde tavırlar sergilemesine neden olur.

İlgili İçerik: Kedi Kumu Nasıl Temizlenir?

Kedi Kumu Temizliğinin Faydaları

Kediniz kirli bir tuvalete idrar yapmak istemeyeceğinden kendisini sıkacak ve mümkün mertebe az idrara çıkacaktır. Normal şartlarda kedinizin günde en az 2-3 kez tuvaletini yapması gerekir. Ancak böyle bir durum yaşandığında, idrar yapma sıklığı günde 1 defaya, hatta 2 günde bir defaya düşer. Bu şekilde minik meleğinizin idrarı daha konsantre bir hal alır. Kedinizin yeteri kadar idrara çıkamaması, idrar yollarında tıkanmaya sebep olabilir. İdrar yolları tıkanan bir kedi, hayati önem taşıyan üretral bir problemle karşı karşıya kalabilir. Minik meleğinizin idrar yollarında idrara çıkmasına engel olan mukozalar, taşlar ya da kristaller meydana gelebilir. Bu süreç, çok acı verici bir süreçtir. Maalesef ki sadece acı verici bir süreç olmakla da kalmaz. İdrar yollarında tıkanma olan bir kedinin kusma, elektrolit anormallikleri, böbrek yetmezliği, kalp ritim bozuklukları ve ölüm riski taşıdığı bir gerçektir. Meleğinizin hayatını tehlikeye atmamak adına, kedinizin kum kabına gereken özeni göstermeniz gerekir.

Kedi Kumu Ne Sıklıkla Değiştirilmeli?

Kedinizin kumunun temiz tutulması, tıbbi sorunların saptanmasında da son derece yararlıdır. Her daim temiz olan bir tuvaletle, minik dostunuzun ne kadar arayla tuvalete gittiğini anlamanız mümkündür. Bununla beraber temiz kum sayesinde kedinizin dışkısını kontrol etme şansına sahip olursunuz.. Sürekli kum öbekleri olan bir tuvalette bu şans yoktur. Ancak temiz tutulan kum ile kedinizin ishal, kabız ya da normal seyirlerde dışkıladığını çabucak anlama şansına sahipsiniz. Ters bir durum olduğunda derhal veterinere başvurabilir; rahatsızlık ilerlemeden kedinizi bu durumdan kurtarabilirsiniz. En başında fark edilip müdahale edilen durumlar, kedinizi rahatlattığı kadar sizi de maddi açıdan yormaz. Ancak tuvalet temizliği ihmal edilirse bu durum fark edilemez ve başlangıçta ufak bir sorunken gitgide büyür. Tabi bu da büyük ölçüde tıbbi müdahale demektir. Müdahale ne kadar ciddi olursa paranız da o oranda fazla gidecektir. Kısacası 5 dakikalık bir iş için milyarlar harcamak zorunda bile kalabilirsiniz. Bu yüzden sakın tuvalet temizliğini ihmal etmeyin.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedim Kakasını Kum Kabının Yanına Yapıyor

Kedi kumları çeşitlere ayrılmıştır. Her karakter ve tür için farklı kedi kumunu piyasada bulmak mümkündür. En fazla tercih edilen kedi kumları, silika ve bentonittir. Bentonit kumların üretiminde doğal bentonit madeni kullanılmaktadır. Bu kumların emiş gücü çok hızlıdır. Kediniz idrarını yaptığı anda kum idrarı emerek katılaşır. Bununla birlikte bentonit kumların içeriğinde kimyasala rastlanmaz. Silika kristal kumlar ise oksijen ve silisyumun birleşmesi ile meydana gelir. Bu kumlar, emiş gücü yüksek ve doğal kumlar olarak bilinirler. Bu kumun ince taneli, topaklanan, kokusuz, iri taneli, parfümlü, tozlaşmayan gibi pek çok türü bulunmaktadır. Kum seçerken kedinizin karakterini ve sizin için hangi kumun daha rahat olacağını düşünerek seçim yapmalısınız. Kum seçerken kolay temizlenen bir kum olması sizler için çok daha faydalı olacaktır. Bu sebeple kumu almadan önce özelliklerine iyice göz atmanızda fayda vardır.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?