Bengal kedi cinsi uysal mı? Bengal kedisi bakımı, başka hayvanlarla ilişkileri, sağlık sorunları ve çok daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz.

Cins Özellikleri
Adapte Olabilirlik90
Oyunculuk95
Bakım İhtiyacı40
Sıcakkanlılık60
İlgi İhtiyacı65
Konuşkanlık35
Taranma İhtiyacı25
Hareketlilik90
Kıl Dökülmesi50
Sahibine Şevkat70
Sağlık ve Dayanıklılık60
Özgürlük Düşkünlüğü40
Hayvanlarla Dostluk45
Arsızlık55
Çocuklarla Dostluk80
Zeka Seviyesi95
Yabancılarla Dostluk60
Sosyal ihtiyaçlar90

Asya Leopar kedilerinden de tahmin edeceğimiz, zarif ve sevimli ev dostlarımız olan Bengal kedilerinden söz ediyoruz. Gelin tüm genel detaylarıyla Bengal kedi ırkı nasıl bir ev dostudur inceleyelim.

Bengal Kedisi Tarihçesi

1900’lü yılların ortalarına doğru, Asya Leopar Kedisi ile farklı cins kedilerin çiftleştirilmeleri esnasında, yeni ve çok özel olan Bengal kedi ırkı ortaya çıkmıştır. British Shortair ile Habeş kedisi Asya Leopar cinsiyle çiftleştirildiğinde bu ırkın elde edildiği biliniyor. 1991 yılına kadar Bengal kedileri başka bir tür olarak değerlendirilmemiştir.

Jean Mill, Bengal kedileri ile ilgili yoğun çalışmalar içine girmiştir. Sonunda bir üniversitenin de desteğini alarak Bengal türünü bir ırk olarak kediler alemine kazandırabilmiştir. Felis Bengalensis, Pars kedilerinin “Bengal ırkının atalarından sayılır” bilimsel adından esinlenerek onlara Bengal adı verilmiştir.

Bengal Kedisi Karakteristik Özellikleri

Vahşi doğanın en evcil yanı olan Bengal kedilerinin avcılık özellikleri, karakterlerindeki en belirgin yönlerindendir. Kucağa alınmaktan pek fazla haz almazlar ama sahiplerinin ve evdeki diğer insanların etraflarında dolanıp durmak, en önemli hobileri arasındadır. Meraklı, oyuncu ve birazcık da abartılası derecede zekidirler. Duş almaya, suda yüzmeye bayılırlar ve balık avlamak en zevkli oyunları arasındadır.

Bengal kedileri, yapılan bir araştırmaya göre psikolojik sorunlara oldukça yatkın bir ırkmış.

Bu cins meleklerin en çok sevdikleri şey, atılan bir nesneyi insan dostuna geri getirmek. Aynı evi paylaştıkları ve sürekli onunla ilgilenen insana adeta aşık olan Bengal cinsi kediler, rahatsız olduğunuz hareketleri tekrarlamamaları gerektiği konusunda aşırı anlayışlı davranırlar. Yine de böyle bir çocuğa yuva açmak istiyorsanız, mutlaka hayatınızın biraz sakin olması gerekecektir. Araştırmacı ve meraklı yapılarını uzaktan kontrol ile dizginleyemezsiniz. Tırmanmaktan, yükseklere zıplamaktan ve insan dostuyla bolca saat oyun oynamaktan asla sıkılmazlar. Ev içinde gizlenmiş ve sizin kendisini bulmanızı bekliyor olması, an meselesidir. Özellikle onu bahçenizde yalnız bırakırken, etraftaki kuşların sağlığı konusunda dikkatli olmalısınız. Tüm diğer bebişleri kendisine av olarak seçecek ve korkarım pek çoğunu da mideye indirecektir. ☹

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Tüy Dökmeyen 7 Kedi Cinsi

Çocuklar ve Evcil Hayvanlarla İletişimi

Bengal kedisi, evcil hayvanların küçük ebatlarda olanlarını av olarak değerlendirecektir. Hamster, kuş ya da balık gibi hayvanlara da yuva açmışsanız, Bengal kedinizle onları, “onların yaşamaları adına” aynı ortamda tutamazsınız.

Bunun dışında ev içerisinde yer alan diğer kedi ve köpeklerle arası son derece iyi olacaktır. Çocukların bitmek bilmeyen enerjilerine de ihtiyacı olan Bengal kedileri, çocuklarınızla da uyumlu birer arkadaş olabilirler. Vahşi görünümleri olmasına rağmen, çocuklarınıza asla zarar vermezler. Yine de çocuklarınıza sürekli onu kucaklarına almamaları ve sıkıştırıp durmamalarını tembih etmelisiniz. Evde tek başına olmaktan nefret etse de sürekli didiklenmek de Bengal çocuğunu sıkabilir.

Bengal Kedisi Fiziksel Özellikleri

Bengal kedisi, benim her zaman ilgimi çekmeyi başarmıştır. Kahverengi, altın sarısı ve turuncu renklerde leopar kürkünü andıran harika bir kürkleri vardır. Asil, özel gözükürler. Genel olarak kahve ve siyah renklerde benekleri olsa da, kediden kediye bu renkler değişkenlik gösterecektir. Orta irilikte, kaslı ve kıvrak gövdeleri vardır. Gövdelerini tamamlayan ince ve uzun kuyrukları, ona oldukça zarif bir hava katar.

Görünüm ve Vücut Yapısı

Kürklerinin üzerindeki desenler, Bengal kedisi çocuklarının vahşi görünmesini sağlar. Aslında geçmiş genlerden gelen sert bakışları ve sivri çenesi de buna zemin hazırlamıyor diyemem.

Kısa tüylü kediler şu kombinasyonlarda görülür:

  • Siyah, düz
  • Kahverengi, benekli
  • Gümüş, benekli
  • Maviş gözlü, benekli
  • Kar benekli, maviş gözlü

Bu görünümlerin dışında, doğada farklı renklerde nadiren Bengal kedisi bulunur. Ben maviş gözlü tatlı çocukları daha çok seviyorum 😊

Yüz ve Kafa Yapısı

Genel hatlarıyla değerlendirecek olursak kafa yapısı vücut boyutlarına göre daha uzun ama daha küçüktür. Çene hatları sivri, ona sert bir görünüm katacak şekilde tasarlanmıştır. Keskin bakışlı gözleri iki iri badem gibi, birbirinden ayrık bir biçimde yüzünde durur. Yuvarlak, kısa ve uçları tüylü çok tatlı kulakları vardır. Elmacık kemikleri, kedilerin genelinde olanın aksine, biraz daha yüzün üst kısımlarında görülür.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Sarman Kedi Cinsleri - En Bilindik 7 Sarı Kedi

Ağırlığı ve Boyutları

Bengal kedileri genel olarak 3 kg ile 7,5 kg arasında değişen ağırlıklara sahiptir. Boyut olarak değerlendirecek olursak, klasik ev kedilerinden birazcık daha büyük gözüktüklerini düşünüyorum. 70 cm dolayları kadar yüksek. 😊 İri yapıda kemikleri, diğer çocukları hafiften korkutucu durabilir. Ön bacakları, arka bacaklarına kıyasla daha ince ve birazcık daha kısadır. Paticikleri yuvarlak, vücuduna göre mini durur.

Bengal Kedisi Bakımı

Kısa tüylü bu şirin leoparlar, fazla ağır bir bakım gerektirmezler. Onlara bakımdan daha önemli yapacağınız varsa, o da bolca kedi oyuncağı ve özveri göstermenizdir. Kedi toplarına bayılırlar, herhangi bir nesneyi getirip götürmek en sevdikleri oyunlar arasındadır.

Kedi şampuanlarıyla rahatça yıkanabilirler, suya bayılırlar. Yalnız kurulama konusunda yavrunuza yardım etmeniz gerektiğini belirtmeliyim. Kurulanmaları biraz zordur.

İki haftada bir tırnak kesimi rutinlerini aksatmamalısınız ve ağız ve diş sağlığına dikkat etmeli, günlük fırçalamalısınız.

Kısa tüyleri, sık sık taranmak istemeyecektir. Yine de haftada bir kez taranmaları gerekiyor.

Bakım Maliyeti

Ağır bir bakım rutini gerektirmeyen Bengal kedilerinin bakım maliyetleri uygundur. Düzenli veteriner kontrolleri, kum ve mama alımının dışında artı gider görünmez. Yalnız oyunculukları ile bilinen bu çocuklara azıcık oyuncak masrafına girebilirsiniz. Can dostunuz için küçük oyuncaklar almışsınız, çok mu? 😊

Beslenme

Bengal kedilerinizi, özellikle yetişkin çağında ek kedi takviyeleri kullanarak beslemeli, kaliteli mamalar yedirmeye özen göstermelisiniz. Diyet maması kullanımına ihtiyacı varsa, veterineriyle beraber bu mamanın seçimini yapabilirsiniz. Yavru, yetişkin ve yaşlı kedi mamalarındaki içeriklerin, çocuklarınızın periyodik gelişim ortalamaları değerlendirilerek hazırlandığını düşünerek, hangi kediye yuva açarsanız açın, yaş grubuna göre mama temin etmeye özen göstermelisiniz.

Uyku

Bengal kedi ırkı, uyumayı çok sevmez. Psikolojik kavramlara biraz hassas olduğundan, uyuması gerektiğinde bunu sahibiyle beraber yapmak isteyebilir. İç dünyasında adeta bir bebek olan Bengal çocuğunuzun rahatça uyuması için odayı temiz ve yeterince havalandırılmış olarak tutmalısınız. Yatağına alışmasında değişik uğraşlara gidebilirsiniz. Tuvalet kabının yatağından çok fazla uzakta olmamasına, uyku sırasında aniden çişi gelirse rahat etmesi açısından önem verebilirsiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  En Güzel 10 Kedi Cinsi

Temizlik

Bengal kedileri, suyla oynamaya bayılan, titiz çocuklardır. Kendilerinin ve kullandıkları eşyaların temizliklerine önem verirler. Oyuncaklarını dahi gün aşırı duru su ile temizlemeniz gerekecektir. Kum kabı kirliyse, Bengal cinsi kediniz tuvaletini dışarı yapmayı deneyebilir. Akan musluktan su içmeyi öğrenirse bunu seveceğini düşünüyorum.

Bengal Kedisi Sağlık Durumu

Genel olarak Bengal kedileri sağlıklı ve güçlü bünyeleriyle bilinirler. Endüstriyel gıdalara reaksiyon gösterebildiklerinden, çiğ gıda tüketimi ile çocuğunu besleyen bireylere de rastlayabiliriz. Her ne kadar güçlü bünyeleri olsa da, çeşitli rahatsızlık durumlarına karşı önlem olması adına belirli zaman aralıklarıyla veteriner desteği almayı ihmal etmemelisiniz. Hem sizin hem de kedinizin sağlığını kontrol altına alma adına, tüm aşı takvimini eksiksiz ve zamanında uygulamalısınız.

Sağlık Sorunları

Bengal kedileri, genel olarak kalıtımsal hastalıklara yatkın değildirler. Yine de retina kaynaklı körlük, genetik bir hastalık olarak karşımıza çıkabilir. Beslenmelerine dikkat edilmezse aşırı zayıflama ya da fazla kilo sorunlarıyla baş başa kalabilirsiniz. Genel muayene yaptırmanız, tahmin edilemeyen, az rastlanan bir rahatsızlığa karşı Bengal cinsi kedinizi korumanıza yardım edecektir.

Yaşam Süresi

Bengal kedi ırkı, her şey yolunda giderse 12 ile 18 yıl dolaylarında sahibine ev arkadaşlığı yapabilir. Konforlu bir hayat, sağlıklı gıdalar, düzenli doktor kontrolü ve yanında mutlu olduğu bir insan; onun için adeta her şey demektir.

Kızgınlık Ve Çiftleşme Dönemleri

Yıl içerisinde Bengal kediniz de iki kez kızgınlık dönemine girer. Bu dönemler ortalama bir hafta sürecektir. Hareketlerinde çeşitli olumsuzluklar görebilirsiniz. Eğer yavrulamasından endişeleniyorsanız ya da bu dönemi atlatırken çocuğunuza yeterince yardımcı olamıyorsanız, zorluk yaşamaması, sakin olması adına kısırlaştırma yöntemini deneyebilirsiniz.

İlk bakışta onun temel haklarından birine zarar gibi görünse de, bakamayacağı üç dört çocuğun akıbetini bilmemektense ben bunu daha mantıklı görüyorum.

Bildiğim kadarıyla ülkemizde ücretsiz sahiplendirme ile Bengal kedisi bulmak biraz zor. Bu çocukların da sahiplerine alıştıklarında ondan kopmaları oldukça acı bir deneyim oluyor. Yurt dışından ticari kaygı güden siteler sayesinde bir çocuk edinebilirsiniz. Ama ben bunu yapmak yerine, bir şekilde yuvasından ayrılma mecburiyeti olan bir kedicik çıkmasını bekler, bir meleğin ticari amaçla kullanılmasına vesile olmazdım.

Bengal kedisi ile hayat geçirme şansı olan ziyaretçilerimden, çocuklarıyla olan iletişimlerinde yaşadıkları olaylar, karşılaştıkları güzel şeyler ve sorunlar hakkında bizleri aydınlatmalarını istiyorum. Sizlerin deneyimleri, bir çocuğa hayat vermek isteyen başka insanlar için de belirleyici olacaktır.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?

"Bengal Kedisi (Asya Leopar kedisi)" için yapılan yorumlar;
  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Ceren

    Bengal kedileri hangi cins kedilerle ciftlesiyor? Hiç bir yerde bulamadım.

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Barış

    Ay ne kadar tatlı şunlara bakkkkk 😍 ❤️